Kilka słów o Candida albicans i nie tylko. - Probiotyki

Probiotyki:

Probiotyki są niezbędne do prawidłowej pracy układu pokarmowego, ich najważniejszym zadaniem jest obrona systemu odporności człowieka.

Spełniają też inne funkcje, np. ułatwiają przyswajalność składników odżywczych, łagodzą skutki nietolerancji laktozy, redukują ryzyko pojawienia się alergii.

Obok probiotyków należy też wzmacniać organizm prebiotykami (prebiotyki są to substancje żywieniowe dla mikroorganizmów probiotycznych), najbardziej popularnymi prebiotykami są warzywa: pomidory, cebula, czosnek, ziemniaki, banany, cykoria, pory, naturalna witamina C, kwasy Omega3.

Prebiotyki również odgrywają ważną rolę w organizmie: pomagają w namnażaniu bakterii probiotycznych, stymulują układ immunologiczny, wpływają na produkcję witamin z grupy B (bardzo potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania flory bakteryjnej w jelicie grubym i układu nerwowego), utrzymują prawidłową kwasowość w jelicie, pomagają w przyswajaniu wapnia, żelaza i cynku, obniżają poziom złego cholesterolu, są antynowotworowe.

Kryteria jakie powinny spełniać probiotyki:

powinny pochodzić z normalnej mikroflory ludzkiego organizmu, muszą być drobnoustrojami bezpiecznymi dla ludzi i mieć klinicznie potwierdzone korzystnego działanie na organizm człowieka, powinny być oporne na działanie kwasu solnego żołądka i enzymów trawiennych i żółci, powinny posiadać zdolność do kolonizacji ludzkiego przewodu pokarmowego i trwałego przylegania do nabłonka jelit, muszą wytwarzać substancje hamujące wzrost drobnoustrojów chorobotwórczych powodujących zakażenia jelitowe, biegunki czy próchnicę zębów, konieczne jest także by poprawiały, a nie pogarszały smak produktów spożywczych, które wzbogacają. Obecnie jednym z najbardziej zalecanych szczepów bakterii do produkcji probiotyku jest Lactobacillus casei. Bakteria ta pochodzi z przewodu pokarmowego człowieka, jest oporna na działanie kwasu solnego żołądka, soli kwasów żółciowych oraz wykazuje większe zdolności przylegania do nabłonka jelitowego niż inne szczepy bakterii. Posiada więc zdolność trwałego zasiedlania przewodu pokarmowego. L. casei wytwarza substancje hamujące rozwój wielu groźnych dla naszego zdrowia bakterii, w tym szczepy Clostridium Pseudomonas, Staphylococcus i Enterobacteriacae.

Nie hamuje przy tym rozwoju innych typów pałeczek kwasu mlekowego .

Większość bakterii pałeczek kwasu mlekowego wykazuje aktywność antagonistyczną w stosunku do niektórych bakterii chorobotwórczych.

Szczególną aktywność w produkcji substancji antybakteryjnych w stosunku do szczepów bakterii wywołujących zatrucia pokarmowe wykazuje Lactobacillus acidophilus wytwarzając: acidolinę, acidofilinę, laktacynę i laktocydynę. Dzięki tym właściwościom bakterie acidofilne regulują skład mikroflory przewodu pokarmowego.

W aptekach można kupić następujące probiotyki:

Bene Flora, Colon C, Lacidofil, Lakcid, Lactoflor, Fisio Flor, Pro Bacti4, Lacibios, LaciBios Femina, ProbioLac, Symbiotic, Trilac, Bion3, Bactum, AC Zymes, Nutriplant, Dicoflor i inne.

Osobiście polecam: Dicoflor i ProBacti4 - probiotyki te można bezpiecznie stosować w diecie bezmlecznej.