Kilka słów o Candida albicans i nie tylko. - Szczegółowo o Grzybicy przewodu pokarmowego (jelit).

 

Szczegółowo o Grzybicy przewodu pokarmowego (jelit).

Objawami tej grzybicy są:

zmieniająca się struktura kału, wodniste biegunki na przemian z zaparciami, wzdęcia, nadmierne tworzenie się gazów, burczenie, przelewanie, uczucie pełności, swędzenie okołoodbytniczne, wyprysk okołoodbytniczy, niedowaga lub nadwaga, spękane usta i biały nalot na języku, nieprzyjemny zapach z ust, zapalenie czerwieni wargowej, suchość w ustach i gardle, metaliczny smak w ustach, nietolerancje i alergie pokarmowe, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, nieokreślone bóle brzucha, trudności w trawieniu składników pokarmowych, zgaga, nadwrażliwość i nietolerancja: mleka, glutenu pszenicy i żyta.

Kilka rozwiązań, aby uzyskać fizjologiczny (nieszkodliwy) poziom Candidy - leki i inne możliwości:

1. LECZENIE GRZYBICY : 

Kuracja antygrzybicza (leki przeciwgrzybicze najlepiej stosować kiedy dziecko jest wzglednie zdrowe), zazwyczaj lek który stosujemy to Nystatyna, chyba ze lekarz co innego zaleci lub gdy Candida jest oporna na Nystatynę.

Nystatyna jest stosowana w leczeniu zakażeń grzybiczych wrażliwymi na ten antybiotyk grzybami, zwłaszcza kandydozy jamy ustnej, przewodu pokarmowego, układu moczowo-płciowego, skóry, gałek ocznych, paznokci, a także w profilaktyce zakażeń grzybiczych po leczeniu antybiotykami o szerokim spektrum działania oraz u chorych na nowotwory złośliwe (np. białaczki), przygotowywanych do zabiegów operacyjnych.

Lek nie rozkłada się i właściwie nie wchłania z przewodu pokarmowego (wydalana jest głównie z kałem). Może powodować nudności, wymioty, a w większych dawkach biegunkę.

Jej przeciwgrzybicze działanie polega na uszkodzeniu błony komórkowej grzybów.

Działa grzybostatycznie lub grzybobójczo w zależności od stężenia, przede wszystkim na drożdżaki Candida spp. Doustne podanie nystatyny zapobiega inwazji Candida spp. z przewodu pokarmowego do organizmu, zmniejszając ich liczbę przede wszystkim w jelicie grubym, a tym samym w kale.

2. DZIAŁANIA W CELU ZOPOBIEGNIĘCIA NAWROTOM GRZYBICY PO ZAKOŃCZENIU KURACJI LEKAMI: 

Konieczne są dalsze kroki, gdyż formy przetrwalnikowe Candidy w organizmie, mogą utrzymywać się jeszcze od 2 do 3 lat;

  • ograniczyć spożywanie węglowodanów, wyeliminować cukier. Można go zastąpić ksylitolem, stewią, miodem naturalnym;
  • wzmacnianiu systemu odporności organizmu poprzez podawanie preparatów o działaniu probiotycznym;
  • w miarę możliwości unikać antybiotyków;
  • nie lekceważyć pleśniawek;
  • odstawić nabiał, (jest śluzotwórczy i stanowi pożywkę dla grzybów);
  • należy zrezygnować z odgrzewanych posiłków, pozostałych z dnia poprzedniego, gdyż są one siedliskiem bakterii;
  • pokarmy naszpikowane konserwantami, przetwarzane, wspomagane hormonami, dalekie od naturalnych, powinny zostać usunięte z diety;
  • unikać grzybów, serów pleśniowych, produktów tworzonych w procesie fermentacji- w oczywisty sposób sprzyjające rozmnażaniu się drożdżaków;
  • pić dużo wody, oczyszcza cały organizm ze wszelkich toksyn;
  • candida nie lubi kwaśnego - można pić wodę z sokiem wyciśniętym z cytryny, dodatkowo witamina C będzie blokować rozwój Candidy;
  • używać przypraw: kardamon, cynamon, ostra papryka, czosnek, czarny pieprz, kminek- dobrze wpływają na trawienie i zwalczają toksyny;
  • wprowadzić do diety rośliny bogate w błonnik;
  • używać do przygotowania posiłków składników przeciwgrzybiczych i przeciwpasożytniczych: np. czosnek;
  • wprowadzić do diety niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) np. oliwy z oliwek, tranu rybiego, suplementów naturalnego pochodzenia
  • podawanie magnezu naturalnego pochodzenia i innych witamin jako preparatów multiwitaminowych, opartych na bazie surowców pochodzenia naturalnego.

Produkty niewskazane w czasie leczenia grzybicy:

cukier i wyroby cukiernicze oraz słodziki, produkty wysokowęglowodanowe (np. z białej mąki – makarony, chleb biały, bułki), mleko i jego przetwory, owoce (z wyjątkiem grejpfrutów i cytryn), produkty fermentowane (sery pleśniowe, surowa kiszona kapusta i ogórki, tofu), czarna kawa i czarna herbata, panierki, alkohol i ocet spirytusowy, proszki do pieczenia, przyprawy z gotowych mieszanek zawierających glutaminian sodu, guma do żucia, ketchup, pikle, musztardy, majonez, chrzan w occie, gotowe sosy, hamburgery, chleb graham z pszennej mąki, krakersy, masło orzechowe, margaryny i mixy, wędliny zawierające konserwanty i MOM, tj. mieszanki zmielonych kości, chrząstek i skóry.

Produkty wskazane, to:

warzywa, soki warzywne oraz białe mięso, brązowy ryż, soczewica, kasza jaglana, gryczana, woda mineralna niegazowana.