Dieta dzieci z autyzmem

dieta dzieci z autyzmemU dzieci z autyzmem z wyników badań często wynika, że dziecko jest zdrowe i nie przejawia żadnych reakcji alergicznych. Jednakże przyczyn ich specyficznych dolegliwości dzieci z autyzmem, mających związek z układem trawiennym nie da się łatwo potwierdzić standardowymi testami alergicznymi, badaniami z krwi bądź moczu. Niekiedy takie badania można wykonać w Niemczech lub USA. Bardzo często dopiero wprowadzenie zmian w żywieniu, ochronie zdrowia, suplementacji, pokazuje widoczne zmiany w funkcjonowaniu dzieci z autyzmem. Naukowcy badający zagadnienia nieprawidłowego trawienia białek przez osoby z autyzmem i tendencję do zachorowań na Candidę, zalecają dzieciom z autyzmem w zależności od schorzenia diety eliminacyjne(dietę pozbawioną glutenu, kazeiny lub cukru)  lub diety rotacyjne.

 


Dieta bezglutenowa

Gluten- białko roślinne występujące w niektórych zbożach: pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie. Dzięki swoim właściwościom nadaje pulchność wypiekom z mąki zawierającej ten rodzaj białka.

Produkty zabronione: Pszenica (w tym orkisz), żyto, jęczmień, owies oraz produkty z nich powstałe, m. in. kuskus, pęczak, kasza jęczmienna, płatki owsiane i jęczmienne, kasza manna, mąki, makarony.

Produkty dozwolone: kukurydza, ryż, gryka, sorgo, ziemniaki, proso, soja, tapioka, fasola, groch, amarantus (szarłat), mąka z orzechów, maniok, słodkie ziemniaki, makarony bezglutenowe

Ukryte źródła glutenu: wyroby garmażeryjne, parówki, pasztety, mielone mięso, wędliny, nadziewana czekolada, cukierki, jogurty, śmietany, desery, leki, proteina roślinna, mięso, skrobia modyfikowana, skrobia roślinna, mleko ryżowe z zawartością jęczmienia, opłatek komunijny i wigilijny, proszek do pieczenia. W przypadku wędlin (w tym parówek) należy dokładnie zapoznać się z etykietą na opakowaniu. Niektórzy producenci mają w swojej ofercie produkty bezglutenowe.


Dieta bezkazeinowa

Kazeina- białko mleka ssaków kopytnych.

Produkty zabronione: mleko i produkty je zawierające: jogurty, kefiry, maślanki, sery wszelkiego rodzaju, budynie, ciasta, itd.

Produkty dozwolone: ghee- sklarowane masło (nie zawierające białka)- patrz: „Dodatki do dań” w dalszej części Poradnika; masło roślinne; masa „masło podobna”: Rama, Flora, Olivio (patrz: ,,Dodatki do dań” w dalszej części Poradnika).

Alternatywą dla mleka zwierząt kopytnych może być: mleko ryżowe, migdałowe, kokosowe (patrz: przepisy w dalszej części Poradnika)


Dieta bezcukrowa

Cukry, inaczej węglowodany. Najpopularniejsze wśród nich, to skrobia i celuloza (polisacharydy), cukry proste (glukoza, fruktoza, mannoza, galaktoza), dwucukry - sacharoza (cukier spożywczy), laktoza (cukier mlekowy) i maltoza.

Węglowodany pełnią wiele funkcji w organizmie. Są m. in. głównym, najłatwiej dostępnym źródłem energii wykorzystywanej do pracy narządów wewnętrznych i utrzymania ciepłoty ciała. Stanowią źródło energii dla mózgu i mięśni (glukoza).

Przy diecie dzieci z autyzmem wskazana jest rezygnacja z części cukrów, głównie dwucukrów i cukrów prostych, ponieważ są m. in. pożywką dla Candidy. Powodują również nadmierny wzrost aktywności i niepożądanych zachowań u dzieci z autyzmem.

Produkty zabronione: cukier spożywczy (sacharoza), miód, glukoza, fruktoza, syrop glukozowo-fruktozowy oraz wszelkie produkty z ich zawartością (dżemy, słodycze, produkty do smarowania pieczywa, np. Nutella, lody mleczne i owocowe, soczki, deserki owocowe i mleczne np. danonki, kaszki bezglutenowe zawierające cukier np. Sinlac, płatki śniadaniowe zawierające cukier, drożdżówki i wiele innych) Zawsze należy czytać informacje na opakowaniu o składzie produktów.
Ponadto należy unikać:

* drożdży i grzybów (ze względu na Candidę)
* produktów z puszek
* produktów z dodatkiem sztucznych barwników, konserwantów, wzmacniaczy smaku
* „leków pułapek” do produkcji, których dodaje się drożdży, mleka lub cukru (np. Trilac) i past do zębów


Produkty dozwolone przy diecie bezglutenowej, bez kazeinowej, bez cukrowej

* ryż (najlepiej brązowy), tapioka, kukurydza, proso, amarantus (szarłat), gryka oraz produkty z nich powstałe (mąki, kasze, płatki, makarony, mleka, chlebki, chrupki)
* jaja (choć nie wszystkie dzieci je tolerują lub tolerują jedynie te pochodzące z hodowli ekologicznych, domowych) kurze, przepiórcze, strusie
* orzechy włoskie, laskowe, migdały, nerkowce (ostrożnie w przypadku ich podawania, ponieważ mogą zawierać toksyny), kokos, pistacje i produkty z nich powstałe (np. mleka, masła). Należy jednak obserwować czy nie występują reakcje alergiczne.
* rośliny strączkowe: cieciorka (ciecierzyca), fasola (np. mung, adzuki, kolorowa, kidney, biała, i wiele innych), bób, soczewica, groch
* warzywa (poza ziemniakiem lub podawać go w małych ilościach)
* mięso: indyk, kaczka, gęś, kurczak, dziczyzna, boczek, chuda surowa szynka (zaleca się kupowanie produktów ze zdrowej żywności, szczególnie kurczaka)
* ryby: makrela, sola, barwena, sardynka, pstrąg, okoń, tilapia
* zamiast cukru- ksylitol, czyli cukier brzozowy i naturalny słodzik uzyskany z liści Stevii. Produkty te należy wprowadzać stopniowo po konsultacji ze specjalistą. Uwaga: Stevia dodana w zbyt dużej ilości może spowodować gorycz potrawy. Nie zaleca się stosowania ksylitolu dla dzieci poniżej 3 roku życia z powodu możliwości wpływu na zaburzenia w budowie oka.
* niektóre owoce, np. gruszki, cytrusy, jagody, borówki amerykańskie, maliny, żurawiny. Obserwujemy czy nie występują reakcje alergiczne.
* woda
* oliwa z oliwek, pestek winogron, pestek dyni, olej lniany
* siemię lniane (w ziarenkach lub mielone; dodane do potraw wspomaga trawienie)
* herbatki owocowe, ziołowe


Wprowadzanie diety

Każda dieta powinna być wprowadzana pod okiem lekarza, bądź specjalisty w dziedzinie żywienia. Wszelkie zmiany wprowadza się stopniowo, a decyzję o nich podejmuje specjalista (np. najpierw eliminacja mleka, po miesiącu glutenu). Początkowo efekty wyeliminowania określonych produktów mogą być negatywne. Dziecko może czuć się zaniepokojone, ospałe, mieć zawroty głowy (zataczać się), cierpieć na bóle brzucha, mieć kłopoty z zasypianiem lub zbyt wcześnie wstawać. Może także przejawiać nagłe ataki śmiechu, płaczu, nad aktywności ruchowej lub zachowania, jak po odstawieniu narkotyków. Objawy te nie powinny jednak nadmiernie niepokoić. Należy bacznie obserwować dziecko. Okres próbny, po jakim powinniśmy zauważyć korzyści płynące ze zmiany diety to ok. 3 miesiące.

cdn...