Dieta dzieci z autyzmem - Produkty dozwolone

Produkty dozwolone przy diecie bezglutenowej, bez kazeinowej, bez cukrowej

* ryż (najlepiej brązowy), tapioka, kukurydza, proso, amarantus (szarłat), gryka oraz produkty z nich powstałe (mąki, kasze, płatki, makarony, mleka, chlebki, chrupki)
* jaja (choć nie wszystkie dzieci je tolerują lub tolerują jedynie te pochodzące z hodowli ekologicznych, domowych) kurze, przepiórcze, strusie
* orzechy włoskie, laskowe, migdały, nerkowce (ostrożnie w przypadku ich podawania, ponieważ mogą zawierać toksyny), kokos, pistacje i produkty z nich powstałe (np. mleka, masła). Należy jednak obserwować czy nie występują reakcje alergiczne.
* rośliny strączkowe: cieciorka (ciecierzyca), fasola (np. mung, adzuki, kolorowa, kidney, biała, i wiele innych), bób, soczewica, groch
* warzywa (poza ziemniakiem lub podawać go w małych ilościach)
* mięso: indyk, kaczka, gęś, kurczak, dziczyzna, boczek, chuda surowa szynka (zaleca się kupowanie produktów ze zdrowej żywności, szczególnie kurczaka)
* ryby: makrela, sola, barwena, sardynka, pstrąg, okoń, tilapia
* zamiast cukru- ksylitol, czyli cukier brzozowy i naturalny słodzik uzyskany z liści Stevii. Produkty te należy wprowadzać stopniowo po konsultacji ze specjalistą. Uwaga: Stevia dodana w zbyt dużej ilości może spowodować gorycz potrawy. Nie zaleca się stosowania ksylitolu dla dzieci poniżej 3 roku życia z powodu możliwości wpływu na zaburzenia w budowie oka.
* niektóre owoce, np. gruszki, cytrusy, jagody, borówki amerykańskie, maliny, żurawiny. Obserwujemy czy nie występują reakcje alergiczne.
* woda
* oliwa z oliwek, pestek winogron, pestek dyni, olej lniany
* siemię lniane (w ziarenkach lub mielone; dodane do potraw wspomaga trawienie)
* herbatki owocowe, ziołowe