Dieta dzieci z autyzmem - Dieta bezcukrowa

Dieta bezcukrowa

Cukry, inaczej węglowodany. Najpopularniejsze wśród nich, to skrobia i celuloza (polisacharydy), cukry proste (glukoza, fruktoza, mannoza, galaktoza), dwucukry - sacharoza (cukier spożywczy), laktoza (cukier mlekowy) i maltoza.

Węglowodany pełnią wiele funkcji w organizmie. Są m. in. głównym, najłatwiej dostępnym źródłem energii wykorzystywanej do pracy narządów wewnętrznych i utrzymania ciepłoty ciała. Stanowią źródło energii dla mózgu i mięśni (glukoza).

Przy diecie dzieci z autyzmem wskazana jest rezygnacja z części cukrów, głównie dwucukrów i cukrów prostych, ponieważ są m. in. pożywką dla Candidy. Powodują również nadmierny wzrost aktywności i niepożądanych zachowań u dzieci z autyzmem.

Produkty zabronione: cukier spożywczy (sacharoza), miód, glukoza, fruktoza, syrop glukozowo-fruktozowy oraz wszelkie produkty z ich zawartością (dżemy, słodycze, produkty do smarowania pieczywa, np. Nutella, lody mleczne i owocowe, soczki, deserki owocowe i mleczne np. danonki, kaszki bezglutenowe zawierające cukier np. Sinlac, płatki śniadaniowe zawierające cukier, drożdżówki i wiele innych) Zawsze należy czytać informacje na opakowaniu o składzie produktów.
Ponadto należy unikać:

* drożdży i grzybów (ze względu na Candidę)
* produktów z puszek
* produktów z dodatkiem sztucznych barwników, konserwantów, wzmacniaczy smaku
* „leków pułapek” do produkcji, których dodaje się drożdży, mleka lub cukru (np. Trilac) i past do zębów