Dieta dzieci z autyzmem - Dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa

Gluten- białko roślinne występujące w niektórych zbożach: pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie. Dzięki swoim właściwościom nadaje pulchność wypiekom z mąki zawierającej ten rodzaj białka.

Produkty zabronione: Pszenica (w tym orkisz), żyto, jęczmień, owies oraz produkty z nich powstałe, m. in. kuskus, pęczak, kasza jęczmienna, płatki owsiane i jęczmienne, kasza manna, mąki, makarony.

Produkty dozwolone: kukurydza, ryż, gryka, sorgo, ziemniaki, proso, soja, tapioka, fasola, groch, amarantus (szarłat), mąka z orzechów, maniok, słodkie ziemniaki, makarony bezglutenowe

Ukryte źródła glutenu: wyroby garmażeryjne, parówki, pasztety, mielone mięso, wędliny, nadziewana czekolada, cukierki, jogurty, śmietany, desery, leki, proteina roślinna, mięso, skrobia modyfikowana, skrobia roślinna, mleko ryżowe z zawartością jęczmienia, opłatek komunijny i wigilijny, proszek do pieczenia. W przypadku wędlin (w tym parówek) należy dokładnie zapoznać się z etykietą na opakowaniu. Niektórzy producenci mają w swojej ofercie produkty bezglutenowe.