Napoje Mleczne

Mleko Ryżowe I
- 4 szkl.wrzątku (woda musi być gorąca!)
- 1 szkl.ugotowanego gorącego ryżu brązowego
- 1 łyżeczka wanilii prawdziwej
- 1 łyżka ksylitolu
- 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
Wszystko zmieszać i zmiksować blenderem na krem. Pozostawić mleko na minimum 30 minut, następnie przecedzić mleko przez gęste sito
lub gazę.

Mleko Ryżowe II

Czas przygotowywania: 5 min.
Składniki:
1 szklanka ugotowanego brązowego ryżu
4 szklanki wody
Przyprawy:
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (ewentualnie)
Wsypać ryż do miksera z wodą, zmiksować.
Mleko ryżowe może zastąpić mleko krowie można je dodawać do płatków śniadaniowych
lub używać podczas gotowania. Można go przechowywać do pięciu dni w lodówce."

Mleko Ryżowe III
1 szklanka ryżu brązowego ugotowanego,
4 szklanki wody, do smaku wanilia.
Zmiksować i gotowe. przechowywać około 5 dni .

Mleko Ryżowe IV
4 szkl. wrzątku (woda musi być gorąca!)
1 szkl. ugotowanego gorącego ryżu (biały lub brązowy)
1 łyżeczka wanilii
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki soli

Wszystko zmieszać i zmiksować blenderem na krem. Pozostawić mleko na minimum 30 minut, następnie przecedzić mleko przez gęste sito lub gazę.

Mleko ryżowe dla niemowląt
Przygotowujemy ryż i gotujemy go jak w przepisie powyżej. Ugotowany przecieramy przez sito. Otrzymane w ten sposób mleko dosładzamy słodem ryżowym.